Fryske Passy 2018 - Koepeltheater

Fryske Passy 2018

Laden Evenementen
  • Dit Evenement is voorbij.

Fryske Passy 2018

Fryske Passy Hoite Pruiksma Stichting UP in het Koepeltheater Leeuwarden

Fryske Passy 2018

Friestalige en Latijnse Johannes Passie

Theatrale Fryske Passy in concertvorm

Lees hier de recensie van de NRC (4/5 sterren)

‘…Yn it begjin wie it wurd en it wurd wie by God en it wurd wie God dit wie yn it begjin by God…’. Zo begint de Friestalige en Latijnse Johannes Passie die Hoite Pruiksma componeerde en in 1999 in de Grote of St. Gertrudiskerk van Workum in première ging. 

‘De emotionele geladenheid van de Jehannes Passy, die Hoite Pruiksma heeft geschreven, is groots en op bepaalde plaatsen zelfs overweldigend’, schreef de Leeuwarder Courant over de passie van Pruiksma. De bijna rauwe, grondige directheid en tevens zo klankrijke en melodische Friese taal sluit volgens de componist naadloos aan bij de abstracte, mystieke en expressieve verteltrant van het Bijbelse Johannes passieverhaal.

Deze passie is een modern klassiek 20e eeuws werk maar door de theatrale versie in concertvorm die de stichting UP nu voor ogen heeft, wil zij een breed passiepubliek bereiken: van de ‘EO Passiongangers’ tot Bach’s Mattheus Passie publiek, jong en oud.

(Prijs aan de deur: € 25,-)

  • Tickets bestelt u bij de organisator van dit evenement: Stichting UP. Heeft u vragen over uw bestelling, neem dan contact op met Stichting UP via deze link. Wilt u meer weten over Stichting UP? Klik dan hier.

Achtergrondinformatie

Taal

Het Fries is een zangrijke taal en kenmerkt zich door nasale en ronde klanken en kent veel ‘twa lûden’ (twee klinkers na elkaar) en is ritmisch krachtig door het gebruik van duidelijke medeklinkers bijv. een rollende ‘r’ en een scherpe ‘t’.

Tegenover het Fries wordt het Latijn gebruikt: de kerkelijke wereldtaal tegenover de Friese volkstaal zoals evangelist Johannes Jezus als mens ziet die de geschiedenis overstijgt.

Vorm

De Passie is een spiraalvormig, 9-delig werk van 70 minuten en staat in de kerkmuzikale traditie. Dat uit zich bijv. In het gebruik van de symbolische kerkelijke getallen 3, 7 en 9. Drie is het getal van de drie-éénheid: Vader, Zoon en Heilige Geest, maar ook van de drie gekruisigden en drie maal verloochende Petrus Jezus. Het hoofdmotief van deze passie bestaat uit drie tonen: een dalende sprong van drie tonen (grote terts) gevolgd door een stijgende sprong van drie tonen (kleine terts).

Het is een spiraalvormig werk: de passie begint met gesproken Friese tekst en eindigt hier ook mee. Het koor loopt zingend vanuit 4 hoeken (4 windrichtingen) naar de centrale plek in de ruimte, symbolisch in de kerkelijke traditie voor het volk op weg naar Jeruzalem en keert na het passieverhaal weer terug naar de plek (in de wereld) waar hij/zij vandaan komt. Deze twee koordelen zijn in spiegelvorm en op Latijnse tekst geschreven. De passie eindigt zoals het begint als de vorm van een spiraal, de tijd is de veranderende factor. Het passieverhaal wordt twee keer onderbroken door motetten op Latijnse tekst, twee muzikale rustpunten in het verhaal.

Fryske Passy 2018

Deze passie is een modern klassiek 20e eeuws werk maar door de theatrale versie in concertvorm die de stichting UP nu voor ogen heeft, wil zij een breed passiepubliek bereiken: van de ‘EO Passiongangers’ tot Bach’s Mattheus Passie publiek, jong en oud.
De 7-delige tournee eindigt in het Koepeltheater van Leeuwarden (30 maart).

  • Tickets bestelt u bij de organisator van dit evenement: Stichting UP. Heeft u vragen over uw bestelling, neem dan contact op met Stichting UP via deze link. Wilt u meer weten over Stichting UP? Klik dan hier.

Deelnemers aan deze Productie

Solisten 
Jelle Draijer (Christus), Harry van Berne (evangelist) en Ben Brunt (Pilatus).

Koor
Het koor CAPELLA FRISIAE (20 tot 24 zangers) wordt speciaal voor deze gelegenheid weer opnieuw samengesteld en zal bestaan uit professionele zangers, zangstudenten conservatorium en amateurzangers met solistische kwaliteiten, voor het grootste deel afkomstig uit de drie noordelijke provincies.

Instrumentaal ensemble 
Pauli Yap (vleugel), Wietse Meinardi (harmonium), Wytze de Vries (contrabas), Maarten Jansen (cello), Jelmer Tichelaar, Sjoerd Nijenhuis (slagwerk).

Regisseur 
Gooitsen Eenling heeft veel affiniteit en ervaring met klassiek geschoolde zangers en instrumentalisten in theatrale zettingen. Hij werkte de laatste 5 jaar nauw samen met dirigent Hoite Pruiksma in educatieve projecten van de Nederlandse Bach Academie

Dirigent
Hoite Pruiksma is componist, dirigent en artistiek leider van deze nieuwe stichting UP
Bach-specialist en onder meer bedenker en uitvoerder van uitzonderlijke producties zoals ‘Opera Aqua’, het Brulboeiorgel en ‘Rite van Wetter’ een dansvoorstelling op een fries binnen meertje.

Theatertechniek
Productiebedrijf ‘Stage Master’ uit Bolsward voor licht, geluid en podiumbouw.

Hoofdfiguren
Naast de 3 Hoofdfiguren Christus, Pilatus en de evangelist zijn er de kleine partijen van bijv. Petrus, Hogepriester, dienstknecht en de dienstmaagd, die vanuit het koor gezongen worden. Het koor verbeeldt het volk, de hogepriesters, farizeeërs en soldaten.
Elke persoonlijkheid heeft zijn/ haar eigen toonaard en karakter in deze passie waarin de Christusfiguur het verstilde fundament vormt en het volk(koor) de expressieve tegenhanger hiervan is. Pilatus, de gespleten politieke figuur, is overtuigd van Jezus onschuld, wil hem vrijlaten, maar levert hem toch uiteindelijk aan het volk over om gekruisigd te worden, ingegeven door zijn angst om zijn macht kwijt te raken.

Dit verhaal met een hoog dramatisch gehalte, deze contrastrijke muziek van verstilling en vol 20e-eeuwse expressie, geschreven voor een niet alledaagse kleine instrumentale bezetting (piano, harmonium, cello contrabas en uitgebreid slagwerk) bleek uitermate geschikt voor een theatrale versie in concertvorm.

Door een uitgekiend lichtplan met Rembrandiaanse tegenstellingen in licht en donker, zal de visuele verbeelding voor het publiek op een schilderachtige manier in de vaak historische (kerk)locaties worden versterkt.

CD Fryske Passy

Foto van de CD

Componist Hoite Pruiksma
Uitvoerenden
koor Capella Frisiae
Jezus Jelle Draijer
Pilatus Harry van Berne
evangelist Jaap Hoekstra
harmonium Jan van Beyeren Bergen en Henegouwen
piano Pauli Yap
pauken Sytze Pruiksma
slagwerk Sybolt Kamstra, Jan Hamersma
contrabas Peter Rikkers
cello Saskia van der Wel
dirigent Hoite Pruiksma

U kunt deze CD bestellen door: €18,50 over te maken op NL55 TRIO 0338 6114 01, t.n.v. stichting UP onder vermelding van:

  • uw naam
  • e-mailadres
  • en postadres

U krijgt dan de CD thuisgestuurd.

Tijdelijke voorverkoop actie! 

  • Tickets bestelt u bij de organisator van dit evenement: Stichting UP. Heeft u vragen over uw bestelling, neem dan contact op met Stichting UP via deze link. Wilt u meer weten over Stichting UP? Klik dan hier.

Fryske Passy 2018 Koepeltheater Leeuwarden

maart 30 2018

Details

Datum: 30 maart 2018
Tijd: 20:30 tot 22:00
Prijs: € 23,50
Evenement Categorie:
Tags:, , , , , , ,

Locatie

Koepeltheater

Vredeman de Vriesstraat 24A
Leeuwarden, 8921 BT Nederland

+ Google Maps

Telefoon:

06 511 048 08

Terug naar homepagina

Organisator

Stichting UP
Telefoon: 0514 785 053
E-mail:
Website: Bezoek website organisator