Johannes Passion van J.S. Bach - Koepeltheater

Johannes Passion van J.S. Bach

Laden Evenementen
  • Dit Evenement is voorbij.

Johannes Passion van J.S. Bach

JOHANNES PASSION VAN JOHANN SEBASTIAN BACH

Een hedendaags verhaal

De Nederlandse Bach Academie zal in april van dit jaar drie keer de Johannes Passion van Bach uitvoeren. Wat zijn de paralellen tussen het oude passieverhaal, de muziek van Bach en de hedendaagse werkelijkheid?

De NBA wil met haar interpretatie het publiek uitdagen om na te denken over dit thema. Met als leidmotief de universele vraag: Wat is waarheid?

We leven in een spannende tijd. Kunnen we onszelf zijn te midden van lokkende reclames en social media? Kunnen we door het loze gebral van machthebbers heen de stem van zachtmoedige idealisten nog wel horen? Kunnen we uit de stroom nepnieuws filteren wat echte feiten zijn? Kortom, de vraag die ons vandaag de dag bezig houdt is: Wat is waarheid?

Maar eigenlijk is er niets nieuws onder de zon. Zo staat in het begin van onze jaartelling de Romeinse
machthebber Pilatus tegenover een zwijgende gevangene, de joodse idealist Jezus. De een kan de ander makenen breken. Maar Jezus toont Pilatus een andere wereld en een andere waarheid dan die van macht en geweld. Pilatus kan als antwoord dan alleen maar die ene vraag stellen: Wat is waarheid?

Johannes heeft dit verhaal opgeschreven. Bach heeft het eeuwen later op muziek gezet. Muziek met een
verhaal dat ook in onze tijd nog buitengewoon actueel is. Want we luisteren naar een nieuwslezer die verslag doet van de gebeurtenissen. De personen in dit drama worden levensecht en herkenbaar neergezet. Als je de Johannes Passie kent (of leert kennen) kun je verbanden trekken. Lijkt Pilatus niet sprekend op Trump of Poetin? En Jezus niet op Martin Luther King of Mandela? En dan die felle koren: alsof er voor je neus een bende hooligans staat te schreeuwen met hun kwetsende teksten.

De Nederlandse Bach Academie wil laten zien en horen dat dit oude passieverhaal nog steeds actueel is. Door middel van de muziek van Bach en een bijzondere opstelling en belichting van solisten, koor en orkest, wordt het drama voelbaar en weer actueel gemaakt. Zo blijft die rondzingende vraag: ‘Wat is waarheid?’ de toeschouwer tot nadenken stemmen.

Uitvoerenden zijn koor, orkest en solisten van de Nederlandse Bach Academie met medewerking van de
koorschool Roden Girl Choristers onder leiding van Hoite Pruiksma. De grote solopartijen, waaronder de
evangelisten – en de Christuspartij, worden o.a. gezongen door nationaal bekende solisten als Nico van der Meel, Jelle Draijer en Ben Brunt.

Wie mee wil praten over de Johannes Passion en het onderwerp ‘Wat is waarheid?’ krijgt daarvoor de kans. Waar en wanneer wordt nog bekend gemaakt. Houd de website nederlandsebachacademie.nl in de gaten en/of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lezing/het gesprek over de Johannes Passion.

 

april 19 2019

Details

Datum: 19 april
Tijd: 20:00
Prijs: € 24,00
Evenement Categorie:

Locatie

Koepeltheater

Vredeman de Vriesstraat 24A
Leeuwarden, 8921 BT Nederland

+ Google Maps

Telefoon:

06 511 048 08

Terug naar homepagina

Organisator

Nederlandse Bach Academie
Telefoon: 06-41991878
E-mail:
Website: Bezoek website organisator