Orgel(koffie)(kerst)concert - 50 jaar organist: Jelle de Jong - Koepeltheater

Orgel(koffie)(kerst)concert – 50 jaar organist: Jelle de Jong

Laden Evenementen
  • Dit Evenement is voorbij.

Orgel(koffie)(kerst)concert – 50 jaar organist: Jelle de Jong

Jelle de Jong

Orgel(koffie)(kerst)concert – 50 jaar organist

m.m.v. kerstconcert Ronald Postema-vleugel, Sydo van der Bijl-trompet, brassband Hosannah op 17 december

‘Orgelmeneer’ Jelle de Jong organiseert samen met andere muzikanten een aantal koffieconcerten in het Koepeltheater. Dit concert betreft een speciaal kerstoptreden. De koffieconcerten zijn op de zondagmiddag van 17.00-18.00 u. Data van de concerten in 2017: 24 september, 29 oktober, 19 november en 17 december. Elk concert heeft een ander thema, waarbij het orgel centraal staat. Bekijk de andere evenementen in onze agenda.

Jelle de Jong heeft de missie om het orgel als veelzijdig instrument op de kaart te zetten. Op de blikvanger in de theaterzaal van het Koepeltheater, het orgel met 3.070(!) pijpen, zal hij zijn muzikale kunsten met veel plezier aan u meegeven. Een ware beleving voor jong en oud!

De toegang is gratis!

kerstconcert leeuwarden orgel koepelkerk koepeltheater

Waar kom de benaming ‘Orgelmeneer’ vandaan? Jelle de Jong werd wereldberoemd toen hij een hit scoorde op YouTube met het nummer ‘Don’t you worry child’ van Swedish House Mafia. Dit was een groep van drie house-dj’s en muziekproducenten. In het geheim bezochten de wereldberoemde DJ’s het Koepeltheater. De orgelmeneer laat zien dat je veel meer uit zo’n orgel kunt halen dan alleen kerkmuziek. Bekijk hier een filmpje van Hart van Nederland.


Het orgel in de voormalige Gereformeerde Koepelkerk, nu het Koepeltheater, is gebouwd door de firma Vermeulen in 1935 voor een kerk in Tilburg.  Later is het in de periode 1975-1977 geplaatst in Leeuwarden, waarbij een nieuw orgelfront werd ontworpen. In 1997 is het pijpwerk gerestaureerd door de firma De Bruyn uit Kampen. Het instrument bevat 49 registers, verdeeld over drie manualen en pedaal. Het is daarmee het grootste orgel in Friesland. Het orgel bevindt zich vóór in de kerk, boven de preekstoel. De tractuur betreft een electro-pneumatisch kegelladensysteem. (Bron)

Meer informatie

Hoe oud is het orgel in de Koepelkerk? En waarom lijkt dit orgel niet op het grootste orgel in Friesland? Wat is het verschil tussen kleine en grote pijpen? Wat zijn ‘de longen van het orgel’? Al deze vragen beantwoord Jelle de Jong in de onderstaande video. Beleef letterlijk een reis dóór het orgel!

Meer te weten komen over Jelle de Jong, het orgel, zijn muziek of iets anders? Bekijk zijn website:
Officiële website:
Jelle de Jong – Orgelmeneer

december 17 2017

Details

Datum: 17 december 2017
Tijd: 17:00 tot 18:00
Prijs: Gratis
Evenement Categorie:
Tags:, ,

Locatie

Koepeltheater

Vredeman de Vriesstraat 24A
Leeuwarden, 8921 BT Nederland

+ Google Maps

Telefoon:

06 511 048 08

Terug naar homepagina

Organisator

Jelle de Jong
Website: Bezoek website organisator