Koepeltheater brengt muziek voor 40-plusser - Koepeltheater

Koepeltheater brengt muziek voor 40-plusser

Koepeltheater brengt muziek voor 40-plusser

(BRON: Leeuwarder Courant, Jacob Haagsma, 27 september, Cultuur)
Nieuwsbericht uit de Leeuwarder courant

Met het Rosenberg Trio wordt zaterdag het seizoen van het Koepeltheater afgetrapt. Muziek voor de gerijpte luisteraar, dat is het streven.

Het Koepeltheater is vrij nieuw, al gaat het om een oud pand. Onder zijn oude naam Koepelkerk deed het gebouw, ontworpen door architect Tjeerd Kuipers, dienst als gereformeerde kerk. Maar het verkeerde in een niet al te goede staat, toen het de aandacht trok van Tjalling Rollema. ,,De dakpannen kamen telâne op Emma-state”, zegt hij.

Dat pand, het oude PEB-gebouw, was al van hem, dus die kerk kon er nog wel bij. Rollema liet het verbouwen en nu is er het Koepeltheater gevestigd. Met ruimte voor muziek, maar congressen kunnen er ook goed georganiseerd worden. Na een plenaire bijeenkomst in de oude kerk, is het gemakkelijk workshopsgewijs uitzwermen in in verschillende ruimtes in Emmastate.

De muziekprogrammering is te onderscheiden in twee poten. De eerste wordt gevormd door klassieke ensembles en dan vooral koren, zoals het operakoor Amadeus en het Projectkoor Noord Nederland. Ook de Matthäus Passion van de Nederlandse Bach Academie, gedirigeerd door Hoite Pruiksma, is hier te horen. Zulke clubs huren doorgaans de zaal en regelen hun eigen kaartverkoop.

De tweede poot wordt zaterdag afgetrapt met het Rosenberg Trio (in vijfmansbezetting). Voor deze programmering werken Rollema en zijn echtgenote Tietsia (,,dy regelet hjir ek in protte”) samen met Marc de Bruin van MBN Producties in Leeuwarden, die op zijn beurt weer samenwerkt met de landelijk opererende impresario Jacques Senf. Die was aanwezig bij de aftrap van het nieuwe theater, met de Wolga Kozakken. ,,Hij was zeer onder de indruk van de akoestiek”, zegt De Bruin. Dat architect Kuipers de kerk gedacht heeft als een soort amfitheater, komt ook niet slecht uit voor de bezoeker. ,,Je zit als het ware om de muzikanten heen.”

Verderop in het seizoen komen onder anderen The Ramblers (actief sinds 1926), Dutch Swing College Band (sinds 1945), de 3J’s, de Ierse folkgroep Kilkennys, De Kast met hun kerstshow en pianist Wibi Soerjadi. ,,Akoestisch getinte muziek, herkenbaar voor de oudere luisteraar, de veertigplusser”, zegt De Bruin. Over de ABBA-tributeband, op 14 oktober, is hij minder te spreken. Dat is buiten hem om gegaan. ,,Die kant moeten we niet op.”