Geschiedenis

Toen

f_5612

Nu

Het verhaal achter het Koepeltheater

Het Koepeltheater, voormalig de Koepelkerk Leeuwarden, op de hoek van de Vredeman de Vriesstraat en de Alma Tademastraat in Leeuwarden is een rijksmonument en vormt door haar Byzantijnse uitstraling een van de meest bijzondere gebouwen van de stad.

In de voormalige Koepelkerk Leeuwarden, daterend uit 1932, kunt u terecht voor (zakelijke) conferenties en (culturele) evenementen. De Kerkzaal biedt de meeste capaciteit, tot 450 personen. De grote kerkzaal het Koepeltheater maakt het geschikt voor veel doeleinden, van lezing tot concert, van korenconcert tot klassiek optredens en nog veel meer. Bovendien hangt in de kerkzaal het grootste orgel van Friesland. Door de vijfhoekige vorm van de kerkzaal ontstaat er een intieme sfeer en biedt het voor kleinere bijeenkomsten ook veel mogelijkheden.
De foyer beschikt over een bar waar vooraf en achteraf een optreden of bijeenkomst een gezellige borrel kan worden georganiseerd.

Organisatie

De Koepelkerk Leeuwarden is een stichting, Stichting Culturele Evenementen Koepelkerk.
De stichting heeft als doelstelling: de culturele beleving en ontwikkeling van culturele activiteiten binnen de gemeente Leeuwarden en omstreken stimuleren en verbreden. Door de inzet van tientallen vrijwilligers kan het Koepeltheater haar deuren openen voor culturele evenementen.

Geschiedenis

De Koepelkerk Leeuwarden werd als gereformeerde kerk gebouwd naar een ontwerp van de architect Tjeerd Kuipers volgens de inzichten van Abraham Kuyper. De kerk zou oorspronkelijk naar koningin Wilhelmina genoemd worden, dezelfde naam als de Wilhelminakerk (Dordrecht) van Tjeerd Kuipers. In 1977 werd het oorspronkelijke kerkorgel (Valckx & Van Kouteren) vervangen door een orgel van Jos Vermeulen. Dit orgel werd in 1935 gebouwd en is afkomstig uit de in 1975 gesloopte neogotische Heilig-Hartkerk in Tilburg. Het is het grootste orgel in Friesland en staat bekend vanwege orgelconcerten en jaarlijkse orgelconcoursen.

Het orgel is wereldwijd bekend geworden door de organist Jelle de Jong (ook bekend als de ‘’orgelmeneer’’). Hij speelde moderne dance nummers op het orgel die werden opgenomen en online geplaatst. Binnen enkele dagen kreeg hij een reactie van de originele makers: de Swedish House Mafia. Dit was een wereldwijd bekend DJ trio onder de jeugd. Ze waren enorm onder de indruk en uiteindelijk hebben zij de Koepelkerk Leeuwarden bezocht en geluisterd naar het prachtige muziekstuk. Dit kwam ook landelijk in het nieuws bij diverse kranten, nieuwszenders en nieuwswebsites.

Architectuur

De bouw van de koepelkerk Leeuwarden was een gedurfd ontwerp en verbaasde menigeen. De toegepaste stijl is een mengeling van art deco en Byzantijnse architectuur. De kerk staat op een beperkt stuk grond maar door drie vleugels aan de centraalbouw toe te voegen waarin ook plaats was voor galerijen, wist de architect een godshuis te bouwen dat plaats bood aan 1.100 gelovigen. Het kerkgebouw heeft een vijfzijdige plattegrond. De grote met koper bedekte koepel is tienzijdig. Het interieur van de Koepelkerk Leeuwarden is nog gaaf. De kroonluchter valt op door de vorm van een koningskroon, dit vanwege het feit dat koningin Wilhelmina 25 jaar eerder de troon besteeg. Vanwege het 25-jarig regeringsjubileum komen ook de jaartallen 1898 en 1923 voor in de glas-in-loodramen. Verder zijn er wapens en symbolen van de evangelisten in de ramen aangebracht. Boven de hoofdingang van de kerk is een groot roosvenster met betonnen tracering aangebracht.

Toen

Interieur,_orgel_-_Leeuwarden_-_20333700_-_RCE

Nu

Toen

Interieur,_overzicht_naar_het_westen_-_Leeuwarden_-_20333702_-_RCE

Nu